Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/seoweb/domains/caraccident.co.il/public_html/lib/factory.php on line 219
איסור שימוש בטלפון סלולרי בזמן נהיגה – על מה ולמה?
נפגעת בתאונת דרכים?
מגיע לך פיצויי כספי!
בדוק את גובה הפיצויי שמגיע לך:
לחצו לשליחה

אסור להשתמש בסלולרי בזמן נהיגה!

בטח כבר שמעת לא פעם על הסכנות שבשימוש במכשיר סלולרי בזמן הנהיגה - שימוש בטלפון הסלולרי בזמן נהיגה עלול להסיח את הדעת ולהביא לתאונות, והרוב המכריע של תאונות נובעות מן הגורם האנושי – הנהג.

השימוש בסלולרי בזמן נהיגה מעלה את הסיכון לתאונות דרכים פי 4 עד 6. שליחת וקריאת מסרונים בזמן נהיגה מעלה את הסיכון לסטות מן הנתיב ב 28 אחוזים.

מחקרים הראו שזמן התגובה של נהגים בזמן דיבור בסלולרי – אפילו עם דיבורית – דומה לזה של נהגים תחת השפעת אלכוהול, ושלא צריך אפילו לדבר בטלפון – מספיק להאזין לו, למשל להודעות מוקלטות או דיווחי מזג אוויר, כדי שאיכות הנהיגה תיפגע. כך שייתכן שהחוק בישראל אפילו מקל מידי, כפי שנראה להלן.

כיצד מעגן החוק את איסור השימוש במכשיר?

על פי תקנות התעבורה ופקודת התעבורה, אסור לנהג להשתמש בטלפון הסלולרי ללא דיבורית. דיבורית מוגדרת כמתקן המאפשר שיחה בטלפון מבלי להחזיקו בידיים.

החוק אוסר גם על שליחה או קריאה של הודעות SMS – מסרונים – בזמן הנהיגה. כל אלה תקפים גם לגבי מורה לנהיגה בזמן שיעור.

לחצו כאן וקראו על דיני התעבורה בישראל

המשמעות של תקנות אלה שהיא שגם הסתכלות על צג הטלפון שמצריכה את החזקת המכשיר ביד היא אסורה. החיוב להניח את המכשיר בהתקן דיבורית הוא חלק מהותי מהוראת החוק.

כל פעולה עם הטלפון שנעשית כשהוא אינו מונח על דיבורית – כולל בדיקת שעה, התחברות למטען, בדיקת מסלול בוויז ואפילו החזקת המכשיר על מנת לחבר אותו לדיבורית – נחשבות לשימוש בסלולרי, לצורך החוק.

מן החיוב לעשות שימוש בהתקן דיבורית עולה שגם הדיבור בטלפון כאשר הוא נמצא על מצב "רמקול" אסור על פי החוק, אם הטלפון אינו נמצא בתוך התקן או אם הדבר מצריך נגיעה במכשיר עצמו. גם אם הנוסע שלידך מחזיק את הטלפון עבורך, זו עדיין עבירה מכיוון שהטלפון לא נמצא בהתקן.

לעומת זאת, שימוש באפליקציות או כל שימוש אחר בטלפון – חוץ ממסרונים! -  כאשר הוא נמצא על דיבורית, אינו מכוסה על ידי החוק ומכאן שהוא מותר.

כל התקנות מתייחסות למצב בו הרכב נמצא בתנועה - וקיימות מחלוקות על פירוש המילה “בתנועה” בהקשר זה. לבתי המשפט הגיעו מקרים בהם נהג ענה לסלולרי בזמן עצירה או עמידה ברמזור אדום.

הפסיקות בנושא זה חלוקות, חלקן מתירות מענה לטלפון הנייד בעת עצירה וחלקן אוסרות עליו. בפסיקות המתירות זאת, הגישה היא שלו רצה המחוקק להגביל במפורש כל נהג שנמצא ברכב בתוך התנועה, בין אם הוא עומד או נוסע – היה מציין זאת במפורש.

לעומת זאת, בחלק מהפסיקות המחמירות הפרשנות היא, שהחוק מכוון לאיסור על שימוש בסלולרי כאשר הרכב נמצא בתוך שטף התנועה – כולל עצירה ברמזור אדום או בפקק, שהן עצירות לא מתוכננות שאין לדעת מתי יסתיימו, כך שהנהג לא יוכל לסיים את השיחה בזמן לפני שיתחיל לנהוג.

למרות שיצאה הנחייה של משטרת התנועה שלא לתת דוחות לנהגים שמדברים בסלולרי ברמזור אדום, זו עדיין עבירה ואם שוטר כן החליט לתת לך דוח על כך – סביר להניח שבית המשפט לא יזכה אותך.

קיראו גם בנושא: דיני תעבורה - איסור על נהיגה תחת השפעת סמים

מהו העונש הנקבע בחוק?

העובר על תקנות אלו עובר עבירה פלילית וצפוי לקנס של 1000 ₪ ו-4 נקודות. מכיוון שהעבירה נמחקה מרשימת העבירות המסוכנות, ניתן לבקש המרה של העונש באזהרה בלבד.

ההליך המשפטי - כמו בכל דוח עומדת לנאשם תמיד ברירת המשפט.

במקרה של הרשעה במשפט, לא כבול בית המשפט לעונש הקבוע בחוק וביכולתו להגדיל את הקנס ואף לקבוע עונש נוסף כמו פסילה על תנאי. לרוב הדבר אינו נעשה אבל ההחלטה תלויה בטעמים של בזבוז זמן בית המשפט וכן בעברו של הנהג.

אחת הטענות הנפוצות של נהגים שעומדים למשפט על שימוש בסלולרי הוא הכחשה פשוטה – לטעון שלא עשית שימוש בטלפון, בסתירה לעדות השוטר שנתן את הדו"ח.

חשוב לציין שבתי המשפט מתייחסים לעדותו של השוטר כאמיתית, כברירת מחדל. ההנחה הבסיסית היא שהשוטר אינו מעוניין להתנכל או להפליל את הנהג בטענה שקרית. לכן כאשר מדובר רק במילה של הנהג מול זו של השוטר, יקבל בית המשפט את עמדת השוטר.

דרך אחת להפריך את האישום היא להוכיח באמצעים נוספים שלא השתמשת בסלולרי. גם הצגה של פלטי שיחות יוצאות ונכנסות אינה הוכחה מספקת לרוב, שכן שימוש בסלולרי אינו כולל רק דיבור כאמור למעלה.

דרך אחרת היא להוכיח בבירור שהשוטר לא היה יכול לראות ממקום הימצאו אם הנהג באמת השתמש בטלפון נייד או לא.

ניתן לבקש מן התובע המשטרתי לפני המשפט שימיר את סעיף האישום לאי-החזקת ההגה בשתי הידיים, עבירה שאינה גוררת נקודות. אם עברך התעבורתי אינו מכביד, יש סיכוי טוב שהבקשה תיענה.

ולסיום: בית המשפט העליון הנחה את השוטרים לרשום את מספר הטלפון ותיאורו החיצוני של המכשיר בדוח. אם הפרטים לא מולאו, או אם יש סתירה בין מה שנרשם לבין המספר, או מראה  המכשיר שלך, ייתכן שהדבר יערער על עדות השוטר.

ליחצו כאן לקבלת יעוץ משפטי