מדוע נהיגה במהירות מופרזת מסוכנת כל כך?
חוקי התנועה נועדו כדי להשליט סדר בכבישים ולמנוע תאונות. עם זאת, עבירות תנועה ותאונות דרכים הן דבר שבשגרה, כשהעבירה הנפוצה ביותר היא נהיגה במהירות מופרזת.
תקנות למהירות הנהיגה
נהג חייב לנהוג במהירות סבירה תוך התחשבות בנסיבות תנאי הדרך והתנועה בה, כך שתתאפשר לו שליטה אבסולוטית ברכב. בנוסף, קיימת חובת האטה ואף עצירה מוחלטת של הרכב במידת הצורך, בכל מקרה שבו צפויה סכנה להולכי רגל או לרכוש, לרבות רכבו הפרטי של הנהג.
חובת ההאטה, לפי תקנות משרד התעבורה, חלה במקרים בהם הנהג עובר בתוך שטחים בנויים מאוכלסים, ברחוב משולב, בכניסה לעקומות חדות ובנסיעה מהן.
כמו כן על הרכב להאט את נסיעתו באזור בו שדה הראיה מוגבל, וכאשר הוא מתקרב לאזור שבו מתקיימת התקהלות של אנשים ,קבוצת ילדים, אוטובוס העומד בתחנה או מעבר חציה.
כאשר נגרמת תאונה באחד המצבים הללו, תטען התביעה כי נהיגה במהירות סבירה הייתה מונעת את התאונה.
נהיגה במהירות מופרזת ותוצאותיה
לפי נתוני משטרת ישראל, מדורגת נהיגה במהירות מופרזת במקום הראשון כגורם לתאונות קטלניות בכבישי הארץ, וכי ההסתברות לתאונה עולה ביחס ישר לעליית המהירות.
מהירות מופרזת אינה מאפשרת לנהג למנוע תאונה גם במצב של שגיאת נהיגה קלה יחסית, וגורמת לנפגעים רבים יותר ולפגיעות קשות יותר.
הסיבות לכך נעוצות בגדילה משמעותית של מרחק העצירה, ובמוגבלותו של הנהג להגיב לאירועי-דרך בלתי צפויים.
למידע נוסף: שומרים מרחק ומונעים תאונות דרכים
אכיפה ומניעה
תוצאות ניסוי באוסטרליה ובריטניה העלו, כי פיזור של רשת מצלמות מהירות הורידו דרמטית את מספר ההרוגים והפצועים קשה.
נהיגה במהירות מופרזת היא אחת העבירות הפשוטות להוכחה, כיוון שניתן למדוד מהירות מופרזת במספר אמצעים, כמו למשל - באמצעות מד מהירות לייזר. מכשיר ידני זה מוחזק בידי השוטר, והוא משגר פולסים של קרן לייזר אינפרא-אדום לכיוון הרכב שמהירותו נמדדת.
הקרן מוחזרת אל מקלט המתרגם את הנתונים למהירות בה נוסע הרכב. כמו כן, קיימים כיום מדי מהירות אלקטרוניים לרכב, מכשירים המבוססים על עקרון הדופלר (עיקרון זה מניח, שכאשר גוף מתקרב למשדר ומקלט כלשהו תוך כדי השידור, התדר הנקלט בחזרה יגדל- ולהיפך, כתלות במהירות היחסית בין המשדר לגוף).
מכשירים אלו מותקנים בתוך רכב משטרתי או מוצבים על גבי חצובה בצד הכביש, ומצלמה המותקנת במכשיר מנפיקה הוכחות מצולמות לנהיגה במהירות מופרזת. גם מדי- מהירות אלקטרוניים נייחים מותקנים
לצידי כבישים מרכזיים על גבי עמודים קבועים, המצלמים את עברייני התנועה 24 שעות ביממה.
קראו: אגף התנועה במשטרת ישראל - אכיפת חוקי תנועה
עונשים בגין נהיגה במהירות מופרזת
החוק, במקרה של עבירת מהירות, מתאים את העונש יחסית למהירות הנסיעה. כך, במידה והנהג נתפס נוהג בדרך עירונית נוסע במהירות הגבוהה מ-31 קמ"ש מעל המהירות המותרת או 41 קמ"ש מעל המהירות המותרת בדרך בין-עירונית, הוא יקבל זימון אוטומאטי
לבית משפט ורשיונו עשוי להישלל בצו פסילה מנהלית ל-30 יום. במהירויות נמוכות יותר יתאפשר לנהג לבחור בין תשלום קנס לבין התיצבות בפני בית משפט לתעבורה.