Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/seoweb/domains/caraccident.co.il/public_html/lib/factory.php on line 219
נהיגה תחת השפעת סמים - סכנת מוות!
נפגעת בתאונת דרכים?
מגיע לך פיצויי כספי!
בדוק את גובה הפיצויי שמגיע לך:
לחצו לשליחה

נהיגה תחת השפעת סמים

בכל שבוע אנו קוראים בעיתונים ושומעים בכלי התקשורת על תאונות דרכים מזעזעות שנגרמות בגלל שאנשים נוהגים ברכב לאחר שעשו שימוש בסמים אסורים.

אדם שעושה שימוש בסמים לא רק שעובר עבירה פלילית לפי חוק העונשין, אלא מסכן את הסובבים אותו ברגע שהוא מחליט לעלות לרכב ולנהוג בכבישי ישראל.

נהיגה תחת השפעת סמים אסורה בתכלית ולצערנו הרב מתרחשת בכל יום, במרכזי בילוי של בני נוער ובערי ישראל. במקרים רבים האירוע מסתיים בתאונה קשה עם פצועים ולעיתים אפילו הרוגים. אדם הנוהג תחת השפעה של סם כזה או אחר צפוי לעונשים חמורים וקשים במיוחד.

סמים הם חומרים בעלי השפעות שונות על מערכות מרכזיות בגוף וכתוצאה מכך על תפקודו של הפרט. ישנם סוגים שונים של סמים המשמשים גם למגוון מטרות.

נהיגה בהשפעת סם יכולה להיות מסוכנת מאד והתוצאות שלה עלולות להיות הרסניות. כל סוגי הסמים ובהם גם קנביס, סמים מדכאים, סמי הזיה או סמים מעוררים יכולים להשפיע בהתאם לתכונות הכימיות שלהם והמאפיינים הנפשיים והפיזיולוגיים של האדם על הנהיגה, לאור הפוטנציאל לבעיות ביכולת הריכוז, קואורדינציה, כושר השיפוט ושיקול הדעת של הפרט.

פקודת התעבורה [נוסח חדש] תשכ"א-1961 קובעת שמי שהיה שיכור בזמן שנהג או שהיה ממונה על רכב מבצע עבירה.

בדומה תקנה 26 (2) לתקנות התעבורה תשכ"א-1961 אוסרת על נהיגה ברכב תחת השפעת סמים או אלכוהול.

פקודת התעבורה אינה מפרידה בסעיף 64 לעניין שכרות בין אלכוהול וסמים.

לקריאה נוספת: שיטת הניקוד החדשה לעבירות תעבורה

הפקודה קובעת ששיכור הוא גם מי שנמצא תחת השפעת סם שהוגדר בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש] תשל"ג-1973 או שבגופו תוצרי חילוף חומרים של הסם או הסם עצמו.

ענישה על נהיגה תחת השפעת סמים

ראשית, הפקודה מסמיכה בסעיף 47 (ה)(3) קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה לבצע פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה של  הפרט באופן מיידי ל-30 יום. בדומה, נקבע גם בסעיף 62 עונש מאסר של שנתיים על עבירה זו.

מלבד זאת, מורה הפקודה בסעיף 39א יחד עם העונש האחר שיוטל על האדם גם על פסילת מינימום מקבלה או החזקה ברישיון נהיגה לתקופה של שנתיים לפחות ואם הפרט הורשע כבר בשנה קודם לכן בעבירה דומה הפסילה תהיה למשך ארבע שנים לפחות.

קיראו בהרחבה על: שלילה או פסילת רישיון נהיגה

יתרה מכך, במקרים בהם כתוצאה מהנהיגה באופן זה נגרמה תאונת דרכים עם הרוגים עלול הנהג להתמודד עם אישום בעבירת גרם מוות ברשלנות או אף הריגה שאז הענישה תהיה חמורה אף יותר.

בדומה, סמים והתוצרים שלהם יכולים להישאר בגוף גם זמן רב לאחר השימוש. בעבר, שרר בפסיקה ויכוח בנוגע לצורך בהוכחת השפעת הסם בפועל בזמן הנהיגה לשם ההרשעה בהנהיגה בשכרות, אולם בשנת 2005 תוקנה פקודת התעבורה כך שדי בהימצאות הסם או התוצרים שלו לעניין ההרשעה בעבירה ולכן לא יהיה קשר בין זמן השימוש בסם לענישה.

הפקודה מקנה בסעיף 64(ב) סמכות לשוטר לדרוש מנהג שקיים אצל השוטר חשש סביר שיש בגופו סם או שהוא נמצא תחת השפעת חומר מסוג זה לתת דגימה של דם או שתן לצורך הבדיקה ועליו להסביר לפרט שאם הוא מסרב לכך המשמעות המשפטית של סירוב זה לפי סעיף 64ד לחוק הוא הודיה בביצוע העבירה המיוחסת לו של נהיגה בהשפעת סמים.

אדם שנתפס כשוהא נוהג תחת השפעת סמים, צריך להקדים ולפנות לקבלת יעוץ משפטי באמצעות עורך דין פלילי, הבקיא גם בדיני תעבורה.

דוגמא מתוך פסק דין בערעור

הבאנו מתוך המאגר המשפטי את הדין המעניין בערעור שבהליך ע"פ 70306/05 לוי נ' מדינת ישראל - ערעור על פסק דין של בית המשפט לתעבורה שהרשיע את המערער בנהיגה בשכרות על סמך שרידי סם שהופיעו בבדיקת השתן שלו, כאשר לטענתו לא היה תחת השפעה של הסם בזמן הנהיגה.

בית המשפט המחוזי בתל אביב בראשות כבוד השופטת נגה אהד דוחה את הערעור לאור העובדה שהמערער לא היה יכול להוכיח שלסם שהיה בגופו לא הייתה השפעה.

ליחצו לקבלת יעוץ משפטי