Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/seoweb/domains/caraccident.co.il/public_html/lib/factory.php on line 219
תאונות דרכים - תביעות נפגעים
נפגעת בתאונת דרכים?
מגיע לך פיצויי כספי!
בדוק את גובה הפיצויי שמגיע לך:
לחצו לשליחה

נפגעת בתאונה - את מי תובעים?

נושא פיצוי נפגעים בתאונות דרכים מוסדר על ידי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים הנקרא בקיצור חוק הפלת"ד אשר נכנס לתוקפו בשנת 1975.

בחוק נקבע מי ייחשב כנפגע תאונת דרכים לצורך זכאות לפיצוי, ממי יש לתבוע את הפיצוי בגין הנזק שנגרם בתאונה וכן באיזו דרך יחושב גובה סכום הפיצוי שמגיע לנפגע תאונת דרכים.

על פי חוק הפלת"ד בגדר נפגע בתאונת דרכים יכולים להיחשב נהג רכב, נוסע בו, הולך רגל שנפגע מרכב ולעיתים אפילו בן משפחה שניזוק נפשית עקב פגיעה של בן משפחה קרוב למשל הורה שניזוק נפשית עקב היותו עד לפגיעת ילדו בתאונה.

בשל ריבוי תאונות הדרכים נדרשו בתי המשפט, בערכאות השונות, לפרש את חוק הפלת"ד. בישראל נחשבות רק פסיקותיו של בית המשפט העליון כתקדימים מחייבים אך גם דעות העולות מפסיקות בערכאות הנמוכות יותר, ממקרים שלא הגיעו לדיון בבית המשפט העליון, נחשבות כמורות דרך.

כך הלך ונבנה מערך הכללים המסדיר את תחום הפיצוי של נפגעי תאונות דרכים, תחום שהינו לצערינו בעל חשיבות נכבדת בחברה הישראלית.

במאמר זה נדון בעיקר בשאלה איזה גורם/ גורמים יכולים נפגעים, מסוגים שונים, בתאונות דרכים לתבוע על מנת לזכות בפיצויים המגיעים להם.

מי יחשב לבעל זכות תביעה לפיצוי בגין נזק גופני שנגרם לו בתאונת דרכים

לפני שעולה השאלה את מי לתבוע יש לברר תחילה מי נחשב לנפגע תאונת דרכים כדי שייפול לגדר כללי התביעה לפיצוי בגין נזקי גוף שנגרמו בעת תאונת דרכים.

לצורך הקביעה הנ"ל צריכות להתברר שתי נקודות:

הראשונה היא מה יחשב לכלי רכב שהפגיע שגרמו תחשב לתאונת דרכים. חוק הפלת"ד מגדיר באופן כללי כי כל כלי רכב הנע בכוח מכני על פני הקרקע ומשמש לתחבורה או לפחות גם לתחבורה.

מובן שלהגדרה זו עונים כל סוגי המכוניות הפרטיות, רכבים ציבוריים, משאיות, אופנועים אך גם טרקטורים, רכבות ומכונות ניידות ואפילו קלנועיות.

למידע נוסף: השפעתן של תאונות אופנוע על מחירי הביטוח

מנגד הוציא כבר בית המשפט מתקנים כגון מעליות, מדרגות נעות וכסאות גלגלים מגדר הנחשבים כלי תחבורה לצורך החלת חוק הפלת"ד על מקרי פגיעה כתוצאה מהשימוש בהם.

הנקודה השנייה היא איזה שימוש שנעשה ברכבים הנ"ל יחשב ככזה שפגיעה הנגרמת במהלכו תחשב כברת פיצוי על פי כללי הפיצוי לנפגעי תאונות דרכים. ניכרת מגמה ברורה של בתי המשפט להרחיב ככל הניתן את היריעה בנושא שימוש ברכב שפגיע במהלכו תחשב תאונת דרכים.

כך מעבר לשימושים הטבעיים כגון נסיעה, חניה, עליה או ירידה מהרכב גם פגיעות במהלך תיקון דרך, התדרדרות הרכב, התלקחות, נפילת מטען יוכלו להיחשב לתאונת דרכים לצורך קבלת פיצוי.

עוד נקודה חשובה היא שהזכאות לפיצוי הקמה מכוח חוק הפלת"ד אינה פוגעת בזכות לתבוע פיצויים מגורמים אחרים כגון ביטוחי חיים, ביטוחים פרטיים אחרים, תביעות נזיקיות פרטיות.

את מי יש לתבוע כדי לזכות בפיצוי בגין נזק הנגרם כתוצאה מתאונת דרכים לאחר שהתברר, על פי הקריטריונים הנ"ל, כי מדובר אכן בנזק כתוצאה מתאונת דרכים ניתן לפנות אל חוק הפלת"ד ולכללים שנקבעו סביבו על מנת לברר את מי יש לתבוע כדי לקבל פיצוי.

חוק הפלת"ד מחייב רכישת פוליסת ביטוח חובה עבור כל רכב. זו דרכה של המדינה להבטיח כי תמיד יהיה את מי לתבוע במקרים של נזקי גוף.

בארץ הפיצוי לנפגעי תאונות דרכים ניתן ללא קשר לאשם. זאת אומרת שגם מי שגרם לתאונה יזכה לפיצוי בדיוק כפי שיפוצה מי שנפל קורבן ונפגע באותה תאונה ללא כל אשמה מצידו. נוסע כולל נהג יתבע פיצוי מחברת הביטוח ממנה נרכשה פוליסת ביטוח החובה.

הולך רגל יתבע את חברת הביטוח של הרכב שפגע בו. זאת אפילו אם לא היה מגע ישיר עם הרכב, למשל הולך רגל שנבהל, קפץ, נפל וניזוק.

כדי לתת מענה למקרים בהם לא תהיה חברת ביטוח לתבוע, למשל כאשר זהות הרכב הפוגע אינה ידועה (תאונת פגע וברח) או שעבור הרכב לא נרכשה פוליסת ביטוח חובה, לנהג הרכב לא היה רישיון, הקימה המדינה את תאגיד קרנית. אל תאגיד זה מופרשים כספים מאגרות ביטוחי החובה ואלה משמשים לפיצוי נפגעים במקרים כאלה.

ברור כי המצב המתואר במאמר זה מצביע על השאיפה ליצור כיסוי כולל לנפגעי תאונות דרכים הנובעת מתוך ההבנה כי תאונות כאלה הן חלק מן החיים בחברה המודרנית ורצוי שהחברה כולה תשא בעלות הנזקים הנגרמים מתאונות אלה.

קיראו: הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים

ובכל זאת קיימים חריגים שלגביהם נקבע כי לא תקום להם זכות לתבוע פיצוי משום גוף, למשל מי שנפגע במהלך שימוש ברכב לצורך ביצוע פשע, מי שגרם לתאונה במתכוון, מי שנפגע בתאונת דרכים שנגרמה כתוצאה מפעולת איבה יוכל לתבוע פיצוי רק לפי חוק הפיצוי לנפגעי פעולות איבה ולא לפי חוק הפלת"ד.

לקריאה נוספת: מדוע נהיגה במהירות מופרזת מסוכנת כל כך?